A kefír

2016.02.28. 05:43

A kefir története

 

A savanyított tejtermékek kialakulásáról nincsenek pontos évszámok és tudás a birtokunkban. Egy biztos, hogy kezdetben nem tudatosan savanyították a kifejt tejet őseink, hanem hűtés hiányában magától megsavanyodott a szabadlevegőn. Mondhatni, egy véletlennek köszönhetjük jelenlétüket. Majd felismerték előnyeiket, tartósságát, egészségre gyakorolt hatását. Mindezek után már tudatosan is foglalkozni kezdtek a tej savanyításával, illetve jótékony hatásainak kutatásával.
Az egyik, talán legegészségesebb savanyított tejtermékünket, a kefirt valószínűleg a törököknek köszönhetjük. Az elnevezés a "keif" szóból származik, amely ma is létező török szó, jelentése kellemes, élvezetes.

 

A kefir összetevői

 

A kefir nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombát is tartalmaz, amely következtében a tejsav mellett széndioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne (közel 0,8 százalékos alkohol tartalma már 1 liternyi kefir fogyasztása után akár szondával is kimutatható). Köztudott, hogy a Kaukázusban az átlagosnál jóval magasabb kort élnek meg az emberek, és ezt nem csupán jó levegőnek és a stressz mentes életmódnak köszönhetik. A megfelelő táplálkozás is kulcsfontosságú szerepet tölt be az életükben, ezen belül is a kefir rendszeres fogyasztása.
A kaukázusi kefir a normál kefirekhez hasonlóan tejsavbaktériumokat és élesztőgombát tartalmaz. Speciális összetevőinek köszönhetően azonban lényegesen több szén-dioxid keletkezik benne, amely folyamat még a hűtés és a csomagolás után sem áll le.

 

A kefir jótékony hatásai

 

A szén-dioxidnak köszönhetően a kaukázusi kefir nemcsak ízletes, és rendkívül frissítő, hanem egészséges is. A természetesen képződő szén-dioxid ugyanis pozitív hatást gyakorol az emésztésre. A tejsavas erjesztés során végbemenő fehérjebontás miatt a kaukázusi kefirben megnő az egészségvédő anyagok száma. Ezek gátolják bélrendszerünkben a káros mikroorganizmusok elszaporodását és méreganyag-termelését, továbbá karbantartják bélműködésünket. Rendszeres fogyasztásuk kellemes közérzetet biztosít, csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, és gátolja a rákkeltő anyagok képződését. A vér koleszterinszintje is kedvezően alakul, emellett hatásukra csökken a májban a zsírlerakódás, gyorsul a májregeneráció, és javul az összes ásványi elem felszívódása. Továbbá kisebb lesz a csontritkulás kialakulásának veszélye, hiszen a kalcium jobban épül be a csontokba, valamint a savanyú közeg miatt lassul a szervezetünkbe került C-vitamin lebomlása is. Az energiaszegény kefir fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is ajánlott.

 

 

A kefirt a Kaukázusban a tehéntej erjesztésével állítják elő. A kefir gombája a Basilius sancaoncián , ez okozza az erjedést. A kaukázusiak a kefirt víz helyett isszák és élelmiszerként fogyasztják. Valószínűleg a kefirnek is köszönhető, hogy az emberek itt igen magas átlagéletkort érnek meg és nem ismerik a tuberkolózist, a rákot és nincsenek emésztési zavaraik.

 

Elkészítése:

 

A kefir gombát egy porcelán, vagy üvegedénybe kell helyezni (soha nem vas vagy fémedénybe). Dió nagyságú gombára 2,5 – 3 dl nyers és kb. 20 Co –ra hűtött (vagy melegíett) tejet kell önteni.

Az edényt légmentesen zárjuk le, hagyjuk állni a tejet 18- 20 Co – on sötétben ( pl. szekrényben –sötét zacskóban- , vagy dobozban) 12, 18, 24 vagy 36 óráig, legfeljebb 48 óráig. 48 óra után – ha friss tejet nem kap a gomba – a kefir gomba szétbomlik, elromlik!

 

Az erjesztési időtől függően lesz a kefir különböző mértékben más, aszerint különböző hatása van. A kefirt kiöntése előtt az üveg körkörös mozgatásával kissé fel kell rázni és tésztaszűrőn  átszűrni (ne fémedénybe és ne fémszűrővel!).

 

A szűrőben visszamaradt gombákat azonnal fel kell önteni tejjel!

 

A kefirrel úgy kell bánni, mint a friss hússal, mert éppoly romlékony. Csak friss tejet szabad felhasználni, savanyított, aludttejet nem!

A gombákat soha nem szabad tej nélkül tartani, mert különben elpusztulnak (éhen halnak). Két-három naponta ajánlatos a gombákat langyos vízben átmosni, ugyanúgy az edényt is.

 

Figyelmeztetés:

 

A kefir gombát sem hűtőszekrényben, sem fénynek kitett helyen nem szabad tartani! A gombáról leszűrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk hűtőszekrényben a felhasználásáig. A gomba 3 – 4 hét alatt kétszeresére szaporodik. Ha a ennyisége már túl sok, akkor meg lehet osztani és egy részét továbbadni.

 

Soha ne semmisítsük meg a gombákat, ahhoz túl drágák, értékesek. Adjunk belőle barátainknak, ismerőseinknek.

 

20 Co  fok felett a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hőmérsékleten lassabban. A kefirt naponta kell fogyasztani, leginkább vacsora időben (önálló ételként is). Komolyabb megbetegedéseknél naponta egy litert kell inni. A kefir nem csak gyógyszer, hanem élelmiszer is. Fel lehet használni tejföl helyett saláták, szószok készítésénél.

 

Ha túl sűrűre sikerült a kefir – íze is szúrósabb-, egy kis friss tejjel hígíthatjuk és felkeverve fogyasztjuk. A 12 órás kefir könnyű hasmenést okoz, a 36- 48 órás pedig  székrekedést.

 

A kefir kedvezően befolyásolja a következő betegségek gyógyulását:

 

Ø Idegbetegségek: 1 liter naponta az étkezési időben. Súlyos esetben egész életen át. Az álmatlanság gyógyszer beszedése nélkül is megszűnik. Az étvágyat visszaállítja, a depressziót megszünteti.

Ø Kelés, fekély: 1 liter naponta, míg a betegség tart. Két hetes fogyasztás után a gyomorfekély általában visszaszorul, sokak szerint hosszútávon megszűnik.

Ø Bronhitis: Egy liter naponta a tünetek elmúlásáig.

Ø Asztma: 1 liter naponta, a páciens gyógyszer nélkül is nyugodt.

Ø Vérszegénység: 1 liter naponta, felnőtteknél pár hét után kimutatható a javulás.

Ø Kiütés, ekcéma: 0,5 liter naponta. Ezen túl a kiütéses helyet néhányszor be kell dörzsölni és megszárítani. Éjszakára is hagyjuk rajta. A 14. nap után a súlyos ekcémák is gyógyulni kezdenek.

Ø Vérnyomás: 0,5 liter naponta rendben tartja a vérnyomást és normalizálja a testsúlyt.

Ø Magas vérnyomás: 1 liter naponta a szükséges ideig.

Ø Vese: 1 liter naponta.

Ø Fertőzés: 1 liter naponta diétával kombinálva.

Ø Sárgaság: 1 liter naponta, de erre a célra csak a 12 órás kefirt lehet használni. Legjobb lefekvés előttinni 3- 4 héten át.

Ø Székrekedés: 1 liter 12 órás kefir naponta. A széklet normalizálódik, ezután már 24 órás kefirt kell inni.

 

A kefir gyógyítólag hat a következő betegségekre:

 

Hurutok, gyomorégés, ütőér csomósodás, epepanaszok, hasmenés és székrekedés, megakadályozza a testben visszamaradt anyagok rothadását, kedvezően befolyásolja a betegségből lábadozó állapotot, állítólag anyatejpótló képessége is van.

Írta: Lipp Marianna

 

http://liliom.lapunk.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://balaigarage.blog.hu/api/trackback/id/tr618425086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása